Kadaka tervist toetavad omadused

Kadakas on laialdaselt hinnatud oma mitmekülgsete tervist toetavate omaduste poolest. Seda okaspuud on rahvameditsiinis kasutatud sajandeid, tänu selle marjade ja okaste tervendavale toimele.

Kadaka marjad sisaldavad arvukalt bioaktiivseid aineid, vitamiine ja mineraale, pakkudes leevendust erinevatele terviseprobleemidele. Siit blogipostitusest saad teada, kuidas kadakat igapäevaselt kasutada, millised on selle kasulikkuse aluseks olevad teaduslikud tõendid ning milliseid ettevaatusabinõusid tuleks kadakaga seoses meeles pidada.

Harilik kadakas

Harilik kadakas (Juniperus communis L.) on küpressiliste sugukonda kadaka perekonda kuuluv okaspuu. Enamasti kasvab harilik kadakas põõsakujulisena, harvem puukujulisena.

Puu kõrgus on tavaliselt kuni 10, harva kuni 15 m. Registreeritud maksimaalne kõrgus on 18,5 m (Rootsis). Harilik kadakas võib elada kuni 860-aastaseks. Paljud rahvad on kadakat pidanud pühaks, kuna tema marjadel (botaanikud ütlevad käbid) on rist küljes.

Magusa maitsega kadaka marjad sisaldavad suhkruid kuni 40% (peamiselt glükoosi ja fruktoosi), eeterlike õlisid ja lipiide ning orgaanilisi happeid nagu õun-, sipelg- ja äädikhapet. Lisaks sisaldab ta erinevaid valikaineid, taimevaha, vitamiine ja teisi bioaktiivseid aineid.

Viljadest saab valmistada siirupit, maitseaineid, lisatakse ka viina ja likööri sisse. Kadakamarjad sisaldavad ka mangaani, rauda, vaske ja alumiiniumi.

Kadakajuurtest on leitud eeterlikke õlisid, vaikaineid, saponiine, parkaineid ja värvaineid. Okkad sisaldavad 2,7‰ askorbiinhapet.

Okastest ja viljadega võrsetest saab valmistada eeterlikku õli (kadakaõli), mida on kasutatud antibakteriaalse vahendina meditsiinis ja veterinaarias.

Kadakas on ka mürgiseid aineid, mistõttu ei tohi kadakamarju palju süüa ega ka kadakaõli liiga palju tarvitada.

Kadakamarjad kui arstirohi

Kadakamarjadel on teada tervendav toime. Kadakamarjad on üks tugev ja viirusi tõrjuv vahend, mida tasub koguda just sügisel, ja tarbida mitmel moel. Kogumiseks ja kuivatamiseks sobivad tumedaks tõmbunud, küpsed marjad ehk käbid. Maitseainena kasutamisel tuleks tugevama maitse saamiseks marjad uhmris kindlasti peenestada.

Rahvapärimuse järgi pidavat kadakamarjade sees olema üheksa arsti, sest ta ravib üheksat haigust, mõnel pool isegi 99 haigust.

Kadakamarjateed või -tõmmist pruugiti näiteks järgmistel juhtudel:

Abiks ka siis kui hääl on ära ja kui laps peaks öösel alla laskma. Kadakamarju on soovitatud ka suus närida, et hoida ära halb hingeõhk. Lisaks tehtud vanne ja kompresse seljavalude ja reuma korral.

Teadusmeditsiin on tunnistanud kadakamarja ravitoimet, kuid hoiatab, et kestval kasutamisel (kauem kui nädal) võib liigselt ärritada neerukudet. Kindlasti on kadakamarjad vastunäidustatud seedekulgla haavandite, soolepõletike ning neeruhaiguste ning raseduse ajal.

Lisaks saab kadakamarjadest valmistada mõnusaid kalaroogasid ja abiks isegi kuulsal kadaka Džinni valmistamisel. Džinni võidukäik algas 18. sajandil ja mitte üldse Eestis vaid Inglismaal, kus selle rohke tarbimine põhjustas palju sotsiaalseid probleeme, mille tõttu kehtestati esimesed piirangud selle joogi tarbimiseks. Džinni algne nimetus tuleb prantsuskeelsest sõnast genièvre, mis tõlkes tähendab kadakane. Hiljem hakati inglise keeles kasutama lühemat ja lihtsamat vormi – gin.

Kadaka aroomi tervendav jõud

Kadaka suitsu lõhn on olnud aegade algusest alates väga pupulaarne. Seda on kasutatud igalpool, kus kadakas kasvab. Usuti, et põlemisel tekkiv suits on haiguste, kurja vaimu, kodukäijate, nõidade ning vanakurja enda vastu. Lisaks on täheldatud, et see on hea väsimuse peletaja.

Kaadaka aroomi saamiseks on olemas näiteks kadaka viirukid. Viiruki suits levitab ruumis meeldivat ja looduslikku kadaka lõhna, mis soodustab lõõgastumist ja keskendumist ning toetab vaimset selgust ja tasakaalu.

Kadaka aroomi puhul kindlasti jälgida ka seda, et kuidas su keha sellele parasjagu meelestatud on, sest kõigile ta ei pruugi meeldida, mis võib lihtsalt tähendada seda, et keha ei ole parasjagu valmis seda lõhna (või mingit konkreetset teemat elus) vastu võtma. Sel puhul pakkuda kehale kindlasti rohkelt puhkust, võtta aeg maha ja võimalik, et ühel hetkel avastate, et lõhn on päris mõnus.

Viirukite põletamisel soovitame olla mõõdukad ja peale põletamist on hea siiski tube tuulutada. Kui suits tundub aga liiga intsensiivne sinu jaoks, siis sobib ka kadakamarja eeterlik õli appi võtta, mis lõha poolest on erinev võrreldes kadaka puidu aroomiga.

Meie e-poest leiab mitmeid erinevaid kadaka tooteid, mida kindlasti soovitame kasutada. Mõnusad viirukid saunas sussutamiseks, kadaka seebid ja lõhnapallid aroomteraapiliseks lõõgastumiseks.

Kui sulle meeldis see lugemine, siis oled oodatud liituma meie uudiskirjaga, kus jagame aeg-ajalt uusi blogipostitusi ja uudiseid meie e-poes toimuva kohta!

Ostukorv
Scroll to Top